MeteoAdriatic nudi okladu!

20.05.2014.

Smatrate da znate sve o globalnom zagrijavanju? Smatrate da su prognoze Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) o katastrofalnim posljedicama klimatskih promjena tijekom 21 stoljeća osnovane? Ili ste pobornici onih istraživanja koja tvrde da su čak i IPCC prognoze znatno blaže od realnih? Pa ako se vidite u nekoj od tih izjava, evo vam odlične prilike za zaradu!

Autor MeteoAdriatic portala, naime, ima malo drugačiju viziju uzroka i prognoze klimatskih promjena na Zemlji od teorije koju zastupa IPCC. Često izložen kritikama zbog stava, a znajući da su u prošlosti civilizacije znanstvenici mnogo puta bili u krivu, kao i čvrsto vjerujući da je to slučaj i u najraširenijoj teoriji klimatskih promjena, spreman je ponuditi okladu s jednom osobom iz “suprotnog tabora”. U razloge zbog čega autor MeteoAdriatica vjeruje u uspjeh oklade nećemo duboko ulaziti, ali svima koji su spremni prihvatiti okladu, u najboljoj mjeri preporučujemo vrlo pažljivo čitanje opširnog teksta u kojem autor MeteoAdriatic-a iznosi svoje viđenje klimatskih promjena na Zemlji. Link se nalazi ovdje.

Pa evo i uvjeta oklade. Autor MeteoAdriatic-a, Ivan Toman, nudi okladu osobi koja ju prva javno prihvati, po sljedećim uvjetima:

a) Osoba koja prihvati okladu mora posjedovati web stranice s domenom starom minimalno 3 godine. Detalji oklade moraju biti objavljeni na toj web domeni i biti tamo prisutni sve do završetka trajanja perioda za koji vrijedi oklada. Jednako tako isto će se objaviti na MeteoAdriatic web portalu. Ukoliko žele, detalje o okladi prenijet će i trajno zadržati i drugi relevantni portali poput Crometea i sličnih tematskih siteova.

b) Oklada je na iznos od 200€ (Eura) i taj iznos se ne može mijenjati niti prije niti nakon oklade.

c) Oklada je sljedeća: Autor MeteoAdriatic-a tvrdi da će porast “Global Land and Ocean Temperature Anomaly” 2030. godine u odnosu na 2000. godinu biti ispod raspona kojeg predviđa IPCC u svojem “Fourth Assessment Report“. Konkretno; IPCC predviđa da će temperatura 2030. godine biti za 0,4 do 1,0°C viša nego je to bilo 2000. godine, s “best estimate value” u iznosu od oko 0,6°C. Dokaz. Prema tome, ukoliko porast anomalije od 2000. do 2030. godine bude ispod 0,4°C, znači ispod minimalne granice porasta anomalije prema predviđanju IPCC modela, autor MeteoAdriatic-a dobija okladu. Ukoliko anomalija 2030. bude viša od 0,4°C u odnosu na 2000. godinu (dakle bude unutar očekivanog raspona po IPCC modelima, ili bude još viša od tog raspona), autor MeteoAdriatic-a gubi okladu.

d) Jedini relavantan izvor podataka za odluku o rezultatu oklade je “Global Land and Ocean Anomalies” u izdanju NOAA, na ovom linku.

e) Ukoliko dođe do promjene gore navedenog linka do 2030. godine, koristit će se ekvivalentni podaci (globalna anomalija, nad kopnom i oceanima, u izdanju službe NOAA). Nijedan drugi izvor niti bilo kakav podatak osim dotične statistike nije valjan za ovu okladu. Ukoliko NOAA prestane voditi dotičnu statistiku, oklada će postati nevažeča.

f) Da bi se izbjegla mogućnost znatnog utjecaja El Nino/La Nina na anomaliju temperature u pojedinačnoj godini, uzet će se u obzir prosjek od tri godine. 2000. godinu će tako predstavljati 1999., 2000. i 2001. godina. Taj prosjek anomalija iznosi 0,48°C (1999. 0,46°C, 2000. 0,43°C i 2001. 0,55°C). Za 2030. godinu relevantan je prosjek anomalija od godina 2028., 2029. i 2030. Dakle, postavljena granica anomalije za te tri godine je 0,48+0,4 = 0,88°C.

g) Oklada postaje nevažeća u slučaju velikih globalnih katastrofa poput udara asteroida, enormnih erupcija vulkana i sličnih ekstremnih događaja.

 

Ponuda o okladi se prihvaća slanjem maila s potrebnim podacima (ime i prezime, web domena) na adresu toman@meteoadriatic.net

 

Ponuda je objavljena dana 20. svibnja 2014. godine.

Ivan Toman

One Response to MeteoAdriatic nudi okladu!

  1. [...] Tek nakon toga dolaze kompjuterske simulacije na red. E da, još uvijek nitko nije prihvatio našu okladu o tome, hoće li IPCC kompjuterski izračun za porast temperature do 2030. godine biti točan. [...]